onsdag 4 februari 2009

Noll Rusning i ekonomin

Inom den elektriska världen kan det hända att man får mycket ström; så att när man kopplar en annan apparat som inte drar lika mycket ström; och kopplingen inte är rätt; så kan man se att tillbehöret eller den andra apparaten inte "ser" detta jordplan som sitt eget: att jordplanet sviktar för mycket åt den maskin som drar för mycket.


På samma sätt gäller det vår nuvarande ekonomi. Min magkänsla är att det kommer gå riktigt dåligt. De öser in en massa miljarder i gamla strukturer. Även här börjar man låna ut och där staten blir skuldsatt. Så använder sig själv som bank mot trasiga företag. Och trasig blir staten som i sin tur får problem. Man kan ju inte axelerera om det inte finns bränsle att axelerera med. Och om vi skulle trycka pengar för ett enda gott syfte; så borde det vara ett fullständigt annat.

Så jag vill hävda att vi befinner oss i en noll rusning. de lånar ut "microlån" som de förväntar sig att de skall betala tillbaka. Men vad om hur, det inte går - vilka skador tror ni detta kommer att leda till? Det är ju inte en låne karusell vi behöver. Kan det vara så att vi måste ändra på något fundamentalt? vad vet jag - men jag ser helt enkelt att när USA och andra länder pumpar ut som den här genom dumma beslut; skulle man exempelvis få fart på industrin så skulle man istället sätta ett mål. Ett bättre än det man redan har. Man bör då istället gössla massa miljarder i rymdindustrin, och på infrastruktur. (Rymdhiss?) Det i sig kommer leda till snabbare datorer; bättre rymdteleskop, bättre stekpannor, bättre solpaneler, bättre energisystem. Ett rymdskepp som liknar Startreks egna.. Vi hade säkert fått nya jobb.. som hade hetat annat om 70 år. Och kanske min drömbil - en flygande bil som kör med antigravitation. Precis som i Serien V. Eller varför inte satsa några triliarder bättre på skolan, gör så att eleverna kan se kunskap på ett bättre sätt. Gör dem nyfikna - eller helt enkelt gör tvärt om. Men inte för mycket. Hjälp föreningar som har ett syfte att skapa bättre levnadsförutsättningar.

Så lås in några drömmare på ett snyggt hotell under ett halvår - gör en inspirerande tställning; och se till att det finns 5-6 stater som kan betala för kalaset. DÅ får vi jobb..